logo

Изложба „Френският печат и събитията в България през 1980-те години“ във Френския институт


Френският институт в България Ви кани на събитие на тема „Френският печат и събитията в България през 1980-те години“ на 19 май 2015 (вторник) във Френския институт в България, на пл. Славейков 3, София 1000.

България дълго време е била , и все още е, една от най-малко познаваните страни в Европа. Тя е доста пренебрегвана, и дори игнорирана от западните медии. И въпреки това именно френската преса е тази, на която дължим най-добре информираните разкази относно историческите сътресения, които разтърсиха последното десетилетие от тоталитаризма в България.

Ето защо Френският институт в Бълария, с подкрепата на Френското посолство и на Президентството на Република България, се присъединява към официалните и граждански инициативи във връзка с 25-годишнината от началото на демократичния процес и завръщането на страната в лоното на европейското семейство.

По този случай, Френският институт в Бъларияще представи изложба, подготвена на базата на над сто изрезки от френската преса, отразяващи събитията от осемдесетте години на миналия век. Материалът е любезно предоставен от фондация ‘‘Диалог – Европамет‘‘. Изложбата ще бъде открита на 19-ти май 2015г. с кръгла маса в 18ч., предшествана от прожекция на филма ‚‘Отмъщението – дългата сянка на ДС‘‘, в 16.30ч.

Предложените документи ще бъдат представени в електронна версия, както и на хартия, наблягайки последователно на:

  •  Подкрепа за човешките права и свободи;
  •  Отзвука от посещението на президента Франсоа Митеран в България;
  •  Възродителния процес и майските събития;
  •  Укрепването на опозиционните движения;
  •  Постепенното набиране на сила на съпротивата и разпада на стария режим.

Изтеглете петте части на извадките от френския печат през 1980-те тук:

Част 1

Част 2

Част 3

Част 4

Част 5