news02

Проектът „25 години свободна България“ приключи през март 2015 г.


Проектът „25 години свободна България“, който се проведе под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев, приключи през март 2015 г. Екипът на фондация Софийска платформа благодари сърдечно на всички партньори, участници и гости на инициативата за тяхната подкрепа и ентусиазъм. Следете бъдещите проекти на Софийска платформа на нашия официален сайт и във Facebook.

Амбицията на инициативата „25 години свободна България“ и съпровождащите я подинициативи беше с отбелязването на 25-та годишнина от края на комунизма да се направи още една крачка към възстановяването на доверието в българското общество, което рядко е било толкова поляризирано, а политическият дебат толкова лишен от база за национално съгласие по ключови въпроси. Разграничаването на демократичните ценности и принципи от реалностите на антихуманния комунистически режим е от фундаментално значение за всички нас, без значение дали гледаме към миналото или в бъдещето, къде стоим в политическия спектър, какъв е социалният ни статус, какви са доходите ни и начинът ни на живот.

Над 1оо събития в страната и чужбина бяха проведени под знаменателя на „25 години свободна България“. Много от тях бяха популярни формати, достъпни за всеки гражданин като концерти, кинопрожекции, изложби, публични дискусии, телевизионни и радио формати. Снимки от някои от дискусиите и кръглите маси, организирани като част от инициативата, можете да намерите тук.

Голяма част от усилията на инициативата бяха насочени към младото поколение, родено след 1989 г. Серия от открити уроци, както и час на класния ръководител бяха посветени на темата преход. Бяха проведени и няколко конференции с участието на историци и политолози за периодизиране на прехода. През ноември 2014 г. се проведе международна конференция с участието на настоящи и бивши политици от България и Европа, на която  обсъдихме мястото на българския преход в Централна и Източна Европа и значението му за страните съседки на България, които не са членове на НАТО и ЕС, но преминават през сходни политически трансформации.