Project lessons from the past

Уроци от миналото: какво се случи преди ’89-та?


Софийска платформа има удоволствието да обяви началото на проект „Уроци от миналото: какво се случи преди ’89-та?“, който започна през март 2016 г. и се провежда под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Проектът включва разнообразни дейности, които целят да инициират диалог както ученици и студенти, така и широката публика, за българската история в периода 1944 – 1989 г. В рамката на проекта се включва провеждането тридесет отворени урока за ученици в горен образователен курс в цялата страна по темата за комунистическото управление в страната, както и петнадесет семинара за учители, по време на които ще бъдат споделени добри практики в преподаването на този исторически период. Пет университетски лекции ще запознаят българските студенти по журналистика с творчеството на Георги Марков и с наградата на радио BBC, носеща неговото име, а пет български града ще станат домакини на изложбата на Петър Байчев „Пробиви в стената“, представляваща колекция от портрети на бивши лагеристи от Белене.

Проектните дейности ще бъдат придружени с колекция от безплатни и леснодостъпни онлайн материали, включително онлайн курс за ученици по българска история за периода 1944 – 1989 г. и две помагала – едно за ученици и едно за учители – на същата тематика.

Актуална информация за проекта можете на намерите на Фейсбук страницата на Софийска платформа, както и в Туитър.

Подкрепата за Софийска платформа е осигурена от Фондация Америка за България. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на Софийска платформа и не отразяват непременно вижданията на Америка за България или нейните партньори.