Децата в институциите – 25 години по-късно


Събитие: Децата в институциите - 25 години по-късно

Локация: София, залата за временни експозиции на Музея за историята на София

Дата: 07 ноември

Начало: 11:00


25 години от падането на Берлинската стена

Знаете ли, че и днес над 3 500 деца живеят зад стените на институциите в България?

Падането на Берлинската стена преди 25 години се превръща в символ за края на тоталитаризма, който създава институциите за деца в този мащаб. Отбелязвайки годишнината, Лумос организира на 7 ноември 2014 г. от 11.00 часа в залата за временни експозиции на Музея за историята на София събитие, което се опита да покаже мащаба на проблема, както и да генерира политическа воля темата за закриване на институциите да остане приоритет и за следващото правителство. На събитието присъстваха представители на държавни институции, чуждестранни посолства, неправителствени организации, деца и родители. Събитието се организира с подкрепата на Столична община и е част от инициативата „25 години свободна България“ под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

Аз съм живяла в такъв дом. Там децата нямат контакти с други хора, не са в училище, нямат контакти с родителите си. Всяко дете се нуждае от родител, от свой дом и от контакти с различни хора и приятели. Домовете за деца са много тъмни и мрачни и трябва да се затворят. Това мислим ние.“ Михаела Иванова, млад човек с интелектуално затруднение, самозастъпник.

Събитието беше открито от директора на Лумос, последвано от изказвания на Михаела Иванова, Британския посланик и младежи напуснали институции.

Въпреки усилията на няколко правителства и множество неправителствени организации и постигнатите до сега успехи, все още над 3 500 деца живеят зад стените на 103 институции. Научните данни недвусмислено показват, че отглеждането на деца в институционална среда вреди на тяхното развитие и намалява драстично шансовете им да реализират пълния си потенциал.

Предвиждаме по време на събитието да има инсталация, която да представя визуално мащаба на проблема, както и интерактивна част, по време на която всеки от присъстващите ще покаже ангажимента си към каузата. Надяваме се да съберем хората и институциите, от които зависи решаването на проблеми и децата  и родителите, за които често говорим, но рядко виждаме, защото само заедно можем да сложим край на тази вредна пректика“ Трендафил Меретев, директор на Лумос България.

Лумос организира подобни събития и в Добрич и област Варна. Събитието в Добрич включr пускане на балони, на брой колкото децата в институции в добричка област.

Това събитие беше част от програмата на Лумос в подкрепа на българското правителство за изпълнение на стратегическия документ „Визия за деинституционализация”. Лумос работи също по редица програми за деинституционализация в Чешката република, Република Молдова и Украйна, както и осигурява консултации и обучения на други държави и международни агенции, например Европейската комисия – за да се помогне на децата да растат в семейство и да получават грижа от семеен тип.

 

Photo Credit: Гергана Динева