Комунизмът и несломеният човешки дух


Събитие: Дискусия "Комунизмът и несломеният човешки дух"

Локация: зала 6Q1 на Европейския парламент в Брюксел

Дата: 13 октомври

Начало: 18:20


Poster_2Двадесет и петата годишнина от началото на българския преход ще бъде отбелязана в Европейския парламент с дискусия под мотото „Комунизмът и несломеният човешки дух“.

Събитието се състоя на 13.10.2014, от 18:30 часа в зала 6Q1 на Европейския парламент в Брюксел. То е част от инициативата „Изстраданата европейска мечта на България 1989-1944 г.“ на евродепутата д-р Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ), чието начало бе поставено през 2010 г.

Поканени бяха български дисиденти, политически затворници и знакови личности на прехода, които остават верни на съвестта и убежденията си. Основна тема на разговора беше съхраняването на ценностите, хуманността и стремежа към свобода в условията на тоталитарната власт. В центъра на дебата бяха съдбите на няколко личности, които стават легенда с това, че запазват, нравствената си сила и независимостта на духа си дори в тежките условия на тоталитарна диктатура и след опити за физическото им унищожение в концлагерите: д-р Никола Грозев, д-р Иван Балев, майор Иван Страхинов.

Показан беше откъс от документален филм за д-р Грозев, станал известен с хирургически операции, извършени с подръчни средства в лагерите, както и емблематични за промените кадри, заснети от Евгени Михайлов.

Събитието завърши с концерт на Васко Кръпката и Подуене блус бенд.