Изложба „Пробиви в стената“ – Белене


Събитие: Изложба "Пробиви в стената" на Петър Байчев

Локация: о-в Персин, гр. Белене

Дата: 28 май

Начало: 11:00


Вече повече от 50 години в българското историческо знание и памет съществува сериозна празнина – липсват автентични визуални свидетелства от комунистическите трудови лагери в България.

На 28 май 2016г., като част от проекта „Уроци от миналото: какво се случи преди ’89-та?“, ще бъде проведена изложба с картините на д-р Петър Байчев на о. Персин, гр. Белене по случай националното поклонение „Песента на свободата“, организирано от Фондация  „Остров Белене“. Хилядите лични спомени, документите от архивите, ретроспективните възстановки – въпреки богатството и приноса им за оценката на комунистическо минало – не могат да заместят непосредствената, жива снимка или образ.

Настоящата изложба ще се опита да запълни тази празнина като покаже на българската публика автентични рисунки, портрети на български граждани, репресирани от комунистическия режим по политически и биографични причини, както и моменти от техния мъчителен живот в „концлагерна България“. Картините ще останат в една от запазените постройки на острова и ще бъдат достъпни за всички, желаещи да ги видят, и след деня на поклонението.