Тоталитарното минало на кинолента


Събитие: Прожекция на игрален филм

Локация: София, Чешки център - София, ул. „Георги С. Раковски“ 100

Дата: 18 ноември

Начало: 7:00


Публични прожекции на игрални и документални филма за комунизма и периода на прехода в рамките на инициативата „25 години свободна България“, съвместно с Чешки център – София.

 

ЦВЕТЪТ НА ХАМЕЛЕОНА (2012), игрален филм

Режисьор: Емил Христов 

Сценарист: Владислав Тодоров

Оператор: Крум Родригес

Продължителност: 114 мин.

Батко Стаменов (Руши Виденлиев) е идеалният таен агент. Останал сирак като много малък, той е осиновен от леля си, която по-късно признава, че е истинската му майка. Но когато тя умира, Батко разбира от един лекар, че е била девствена и осъзнава, че да си лъжец, е семейна черта. Тогава агент от тайната полиция се опитва да го вербува за шпионин и Батко откликва с ентусиазъм.

Безмилостна и изключително правдоподобна сатира, Цветът на хамелеона е невероятно стилна пародия на шпионски филм и мрачна политическа комедия, която и порицава, и поощрява действията на своя неустоимо привлекателен антигерой. Язвителен портрет на авторитарна полицейска държава, в която няма жертви и насилници, а само една огромна мрежа от съучастници, където потисниците могат да се озоват срещу дулата на собствените си оръжия.

В ролите: Самуел Ицхак Финци, Руши Видинлиев, Михаил Билалов, Деян Донков, Ирена Милянкова, Христо Гърбов, Руси Чанев, Касиел Ноа Ашер, Михаил Мутафов, Светлана Янчева, Йорданка Йовева.

Вход свободен

Bulgaria_CBOBODA