Тоталитарното минало на кинолента


Събитие: Прожекция на документален филм

Локация: София, Чешки център - София, ул. „Георги С. Раковски“ 100, България

Дата: 19 ноември

Начало: 0:00


Публични прожекции на игрални и документални филма за комунизма и периода на прехода в рамките на инициативата „25 години свободна България“, съвместно с Чешки център – София.

 

ГРАЖДАНИНЪТ ХАВЕЛ (2008), документален филм 

Режисьор: Павел Коутецки/Мирослав Янек

Продължителност: 119 мин.

Пълнометражният документален филм наднича зад кулисите на политическите и личните драми от президентския период на Вацлав Хавел. Зрителите видяха притесненията му на първите избори за президент и трудностите при усвояването на благодарственото му слово, вече като президент. Камерата обаче не престава да го следи и когато е например порядъчно ядосан, заради лошо ушита риза. Във филма, също както и в живота на Хавел, важна роля играят двете му съпруги Олга и Дагмар. Появяват се също така приятели и съмишленици, чешки и световни политици, както и членове на групата Ролинг Стоунс.

Режисьорът Павел Коутецки започва да снима филма през 1992 г. и проследява живота на първия чешки президент повече от 13 години. За съжаление Коутецки не доживява премиерата на своята най-интересна и най-голяма творба. След трагичната му смърт през пролетта на 2006 г., филмът е довършен от режисьора Мирослав Янек.  www.obcanhavel.cz

 

Вход свободен