Liminal Crossing на Ергин Чавушоглу


Събитие: Видео инсталация Liminal Crossing

Локация: София, Център за култура и дебат “Червената къща”

Дата: 09 ноември

Начало: 18:00


Инициативата „25 години свободна България“ под патронажа на президента Росен Плевнелиев, Софийска платформа и Червената къща представят:

Liminal Crossing, на Ергин Чавушоглу и дискусия с автора
two-screen video installation, 2009

9 ноември (неделя) – 18.00 ч. откриване в Център за култура и дебат “Червената къща”, зала „Безименна”

Как едно пиано минава граничната бразда през 1989г. по времето на кулминацията на т.нар. „Възродителен процес“? Ергин е учил изкуство в Художествената гимназия в София, а после в Турция. Днес живее и преподава в Лондон. Изложбите му са едно от най-интересните явления на европейската съвременна арт-сцена.
На български език
Вход свободен

Инсталацията Liminal Crossing e на практика reenactment на пренасянето на едно пиано през граничната бразда между България и Турция по време на кулминацията на Възродителния процес през лятото на 1989г. Инсталацията на Ергин, направена 20 години по-късно на същото място – граничен пунк Капитан Андреево през 2009г. – предлага принципно нов прочит на събитията през фокуса на съвременното изкуство. Като един от най-интересните представители на европейската културна сцена днес, и заради биография си и нейните български измерения Ергин Чавушоглу може да помогне за преосмисляне на някои от най-спорните моменти в историята на предишния режим. Той е космополитен автор, значим и за регионалната Балканска сцена и за съвременна България и Турция точно като артист, който е в състояние на постоянна интерпретация на геополитическите клишета.

Повече за автора на: www.ergincavusoglu.com