Tyxo.bg counter

Видеата са част от проекта „Уроци от миналото: Какво се случи преди ’89та?“ и са базирани на текстове от водещи историци.

 

Всекидневието като огледало на режима

Знаеш ли политическата история на страната ни преди 1989 г.? Какво е правила комунистическата партия, за да контролира обществото? Чавдарчета, пионерчета, комсомола – какво ли означава това? Дали тогавашните младежки бригади имат нещо общо със сегашните бригади? Виж как е приточал всекидневният живот на хората тогава, какво им е било позволено и какво забранено.

Българската икономика в периода 1944 – 1989: три фалита и бутилка Кока – Кола

Какво означава да фалира една държава? Защо е фалирала 3 пъти държавата ни по време на комунизма и как това все още оказва влияние и днес? Разбери как държавата отнема владенията на частния бизнес и им отнема шанса за собствено производство. Какво означава т. нар. петилетка и какъв е планът според нея? Ще ти разкажем за всеки един от трите пъти, в които държавата фалира и защо се получава така.

Културната политика на Народна Република България

Тук ще ти разкажем за културния живот на българина в периода 1944 -1989 г. Кои са петте етапа на култура тогава? Ще ти опишем с какво се характеризира всеки от тях. Контрол върху театрите, словото, медиите, строене на нови паметници и големи сгради. Всичко това е част от различните етапи, през които преминава културата ни в онова време.

Враговете на народа

Какво е помогнало на БКП да се задръжи толкова дълго на власт? До какво води създадения в противоречие с Търновската конституция Народен съд? Насилствена смяна на имена, цензура, държавно изземане на земи, убийства на неудобни за властта хора и какво ли още не ще ти разкажем тук.

Как Държавна сигурност овладя държавата

Какво е представлявала Държавна сигурност? С кого действа тя? Виж каква е тяхната схема. Защо хората са се съгласявали да бъдат агенти, да подслушват съседите си и да ги разследват? Какво са получавали като облаги? Ще ти разкажем и за т. нар. лагери по онова време и защо са били направени те, какво са имали всъщност за цел.

Колко стотинки струваше баничката и други популярни митове за „доброто старо време

Случвало ти се е някой по-възрастен да ти разказва колко по-хубав и евтин е бил животът преди 1989 г.? Кои са най-популярните митове, останали от онова време? Подготивили сме ти шест мита, които да развенчаем и да разсеем заблудите. Виж кои са те, кои са основните неща, които е полезно да научиш за тях и защо са се превърнали в митове.

Как си спомняме социализма: носталгия и омраза

Този път сме ти подготвили да разбереш какви са настроенията измежду хората, живели по времето на комунизма. Защо едни го харесват и му симпатизират, а други са щастливи, че тези времена са отминали? Какви са аргументите на едната и на другата страна?

Студената война: братските държави и Големият брат

Kаква е тази Студена война? Защо ли я наричаме така? Кои държави остават в Изтока под влиянието на СССР и кои в Запада под влиянието на САЩ? Какво означава перестойка и какво се случва по нейно време? Ще ти разкажем каква в била разликата между Изтока и Запада, как това се е отразило и как пада комунизмът.

Тоталитарните режими и разбирането за комунистическото минало

Този път ще ти представим два съвсем различни един от друг режима на управление. Единият е тоталитаризмът, който се е прилагал в годините от 1944 до 1989, а другият е демокрацията, която идва след 1989 г. и до ден днешен се прилага в нашата държава. Кои са основните характеристики на тези два режима? Кои са техните хубави и лоши страни?

ПОД ПАТРОНАЖА НА

logo-president

С ПОДКРЕПАТА НА

logo-amforbg logo-konradlogo-freiheit logo-hss logo-fesbg

ПАРТНЬОРИ

МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ

logo-bnt  logo-bta  logo-bnr