Tyxo.bg counter

ХРОНОЛОГИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕХОД

Юни

1984

19 Юни Политбюро на ЦК на БКП взима решение за приобщаване на българските турци към делото на социализма.

Август

1984

30 Август Терористични атентати в Пловдив и Варна заради турския етнически въпрос.

Декември

1984

Краят на 1984 Започва насилствена смяна на имената на българските турци, която продължава и през 1985 г.

23 Декември Започва масирана кампания за смяна на идентичността на българските етнически турци. Смяна на имена и забрана на използването на мюсюлманската религия и говоренето на турски език.

Януари

1988

16 Януари Група дисиденти създава независима организация за защита правата на човека.

Февруари

1988

10 Февруари От есента на 1987г. започват първите протести срещу обгазяването на Русе с хлор от страна на румънския завод Верахим в Гюргево. На 10 февруари 1988 г. майки с деца излизат на протест в града.

Март

1988

8 Mарт Създаден е обществен комитет за екологична защита на град Русе.

15 Mарт Масови протести, организирани от радикални дисидентски групи за възпоменианието на убития Имре Наги и в подкрепа на Младите Демократи (FIDESZ).

Май

1988

5 Май Масова стачка на Солидарност в Гданск и Краков.

22 Май Дългогодишният комунистически лидер Янош Кадар се оттегля от поста генерален секретар на УСРП, но запазва почетна позиция.

Юли

1988

7 Юли Кушчек кани Лех Валенса на преговори. На 21 юли Лех Валенса приема.

Август

1988

22 Август Втора вълна от масови стачки.

26 Август На заседание на Политбюро партийният и държавен лидер ген. В. Ярузелски предлага организирането на Кръгла маса за преговори.

31 Август Кушчек се среща с Лех Валенса с оглед спирането на стачките в страната.

Септември

1988

11 Септември Нови масоваи стачки в заводи в цяла Полша.

16 Септември Първо събрание за организирането на бъдеща Кръгла маса с 20 преговарящи. Основна тема на заседанието е признаването на Солидарност от официалната власт.

Ноември

1988

03 Ноември Създаден е Клуб в подкрепа на гласността и преустройството начело с д-р Желю Желев.

19 Ноември Втори преговори във Виланов, близо до Варшава. В преговорите се включват католическите свещеници Дабровски, Оршулик и Гоцловски.

30 Ноември Телевизионен дебат между Лех Валенса и Алфред Миодович, председателят на про-правителствения синдикат OPZZ.

Декември

1988

Началото на 1988 Публикация на проф. Бронислав Геремек, съветник в Солидарност, в ежемесечника Konfrontacije за създаването на антикризисен пакт.

Януари

1989

09 Януари Държавният съвет приема Указ 56, с който се въвежда старт на пазарно ориентиране на икономиката.

09 Януари В Централния Комитет на Партията се обсъжда легализирането на Солидарност. Прогресивните Ярузелски, Кушчaк, Раковски и министърът на отбраната Флориан Сивички напускат яростно заседанието след отказа на комитета да признае Солидарност. В резултат на Ярузелски е даден мандат да започне преговори.

09 Януари Имре Пожгаи, председател на комисията за събитията от 1956 г., провъзгласява, че вълненията през 1956г. са били народно възстание, а не контрареволюция.

18 Януари На пленум на ЦК на ПОПР се взема решение за легализирането на Солидарност. Условието за започване на преговори на опозицията е изпълнено. 2

19 Януари Неофициална закуска, организирана от френския президент Франсоа Митеран с 12 представители на българската интелигенция и първо признаване на българските дисиденти.

25 Януари В Катовице и Варшава се провеждат демонстрации, организирани от “Бореща се Солидарност”, против репресиите в Чехословакия. Това е нелегална антикомунистическа организация, основана през 1982г. в гр. Вроцлав. 3

27 Януари Среща в Магдаленка. Остановени са основните правила на преговорите.

Февруари

1989

6 Февруари Първи пленарни заседания на Кръглата маса в двореца „Наместниковски“. Вземат участие общо 57 души от управляващите и от опозицията.

10-11 Февруари На пленум на ЦК на Партията са отлъчени членовете, които не приемат новия статут на събитита от 1956 г. Взима се решението за мирен преход към парламентарна демокрация чрез свободни избори.

25 Февруари Първи конгрес на антисистемната опозиция, която критикува както управляващата партия, така и Лех Валенса. Според тях всякакви компромиси с комунистите служат единствено за поддържане на режима. 4

27 Февруари Провежда се двучасова всенародна стачка, организирана от гражданското движение против режима. Граждански Форум се установява като лидер на опозицията и легитимен да води преговорите на Кръглите маси, където обявява своите програмни принципи.

Март

1989

3 и 14 Март Партията кани различни опозиционни лидери на двустранни преговори.

22 Март Създава се Съюзът на опозиционните формации, които ще участват в Кръглите маси. След приемането на Закона за сдруженията от средата на 1898г., към края на годината се обособяват множество исторически партии, заедно с няколко новосъздадени организации. Инициативата за събирането под едно на всички опозиционни на Партията формации идва от Имре Коня, глава на Форум на независимите юристи (FJF).

29 Март ЦК на Партията упълномощава група, която да работи върху официалните преговори на Кръглите маси.

Април

1989

5 Април Второ общо събрание на Кръглата маса. Край на преговорите. Солидарност е легализирана. Поставя се старт на подготвянето на полу демократични избори. Политически промени в устройството на страната. Икономически и социални решения. Установено е премахване на цензурата и свобода на словото.

7 Април ПНР приема промени в Конституцията. Свиква се сенат и се създава президентската институция. Приет е и нов Изборен кодекс и Закон за сдруженията. Правят се промени и поправки в Конституцията.

12 Април Съгласно уговореното на Кръглите маси, президент на страната става ген. Войчех Ярузелски.

13 Април Държавният съвет излъчва Държавна избирателна комисия и се определя дата за изборите 4-18 юли.

28 Април Започва предизборната кампания. 5

Май

1989

Началото на Май Масови протести на българските турци в различни градове в страната с турско население. Исканията са за свободно изповядване на религията им, използването на турския език и запазването на турските им имена. Протестите са брутално потушени, има и убити.

08 Май Излиза първи брой на Газета Виборча, ежедневник на опозицията от и около Солидарност, под ръководството на Адам Михник. 6

18 Май В Краков се провеждат демонстрации на опозиционни групи, сред които Свобода и мир, Независим студентски съюз и Конфедерация Независима Полша. Демонстрантите скандират „Съветите вън!“. 7

29 Май Изявление на Тодор Живков, с което се дава началото на насилственото прогонване от страната на около 360 000 български турци.

31 Май София - митинг-демонстрация. София /31 май 1989/ Митинг и шествие-демонстрация на столичната общественост по повод изявлението на др.Тодор Живков. Пресфото-БТА, снимка: Живко Ангелов

Юни

1989

01 Юни Режимът отваря границите с Турция и започва масовото изселване на турци, които не желаят да сменят имената си. На 18 юни членове на Клуба за гласност и преустройство внасят в Народното събрание декларация за прекратяване на Възродителния процес. 8

04 Юни Парламентарни избори в следствие на Кръглите маси. Участват 62% от имащите право на глас. Опозицията печели 160 от 161 места в Сейма и 92 от 100 места в Сената. На вторият тур активността е по-ниска, но опозицията печели и останалите гласове в Сейма и 7 депутати в Сената.

10 Юни Даден е старт на Кръглата маса за преговри.

27 Юни Министрите на външните работи на Унгария и Австрия, Дюла Хорн и Алоис Мок, премахват символично телените заграждения на границата между двете страни.

Юли

1989

06 Юли Унгарският върховен съд реабилитира водача на въстанието от 1956г. Имре Наги. Произнася се също, че изпълнената смъртна присъда е незаконна.

21 Юли Втори кръг на Кръглата маса. Опозицията настоява за възможно най-бързо насрочване на избори.

24 Юли ЕКА гласува каква да бъде избирателната система в страната.

Август

1989

21 Август Турция затваря границата с България, след като 344 000 български турци се изселват.

Септември

1989

6 и 8 Септември На Кръглата маса се обсъждат дефиницията на Унгарската държава в бъдещата Конституция и въпросът с политическите партии. Взето е решение Унгария да бъде определена като свободна и независима правова и социална държава.

11 Септември Унгария отваря границата си с Австрия. 15 хиляди жители на ГДР влизат в страната.

18 Септември Подписва се споразумение, в което не се споменава темата за предизидента. Споразумяват се промени в Конституцията, а също и установяването на Конституционен съд; реда за финансирането и функционирането на политическите партии; Избирателен закон; промени в Наказателния кодекс и в още 9 закона.

Октомври

1989

Октомври Състои се последният Конгрес на Партията, на който се взима решение за разпадането й и създаването на Социалистическата Партия.

26 Октомври Външният министър Петър Младенов подава оставка в знак на протест срещу управлението на Тодор Живков. В същото време демонстранти от Екогласност и други независими дружества тръгват на шествие от Първа градска болница по ул. “Раковски” до градинката пред кафене „Кристал”. Протестното шествие е против строежа на хидрокаскади на реките Струма и Места, които могат да доведат до сериозни екологични проблеми. 9

23 Октомври След смяната на 95% от конституцията, се сменя и името на държавата на Унгарска Република.

Ноември

1989

03 Ноември Екогласност организира първата открита протестна демонстрация срещу режима по повод връчването на своя подписка в Народното събрание.

10 Ноември Тодор Живков е принуден от Политбюро да подаде оставка.

17 Ноември В Прага се провежда мирна студенска демонстрация, която бива брутално отблъсната от службата за борба с размириците. Това става повод за започването на т. нар. Нежна революция, продължила десет дена. 10

18 Ноември Първи митинг на опозицията, воден от КТ Подкрепа, Екогласност и Клуба за гласност и преустройство.

19 Ноември Известни политически дисиденти, сред които Вацлав Хавел и Петр Питхарт, официално сформират опозиционното движение Граждански Форум. Формацията кани незабавно премиера Ладицлав Адамец на диалог с правителството. На митинг в Прага предишния ден Хавел е поставил основните искания на преговорите с правителството, а именно: политически промени (промени в Конституцията и оставка на високопоставени личности); разследване на покушението спрямо студенската демонстрация; амнистия на политическите затворници; свобода на словото и медиите.

22 Ноември В цяла Чехословакия стачкуват висшите учебни заведения и някои средни училища. Предишния ден Вацлавският площад в Прага е побрал 200 хиляди души, а в Братислава – 80 хиляди. 11

24 Ноември В Прага се открива пленума на ЦК на ЧКП. По време на заседанието 15 от 24 членове на президиума, в т. ч. и партийният лидер Милош Якеш, подават оставка. Демонстрациите по улиците на Прага продължават. 12

26 Ноември Начало на разговорите между опозицията и властите. Делегация на Граждански форум се среща с представители на Централния комитет на партията. Първа тока от дневния ред на заседанието е въпросът за освобождаването на 18-те задържани по време на ноемврийските протести. Форумът организира 500-хилядна демонстрация в Прага. В Бърно е направена жива верига, дълга до затвора в Бохунице. 13

28 Ноември Втори рунд на Кръглите маси. Адамец моли опонентите си за време и заявява, че процесът на промени трябва да се прави съгласно законодателството и всяко решение да се гласува в Парламента. Хавел от своя страна настоява за бързо протичане на преговорите и промените. Той подчертава незабавното приемане на исканията на Граждански форум. Вторият рунд завършва с комюнике, изготвено от Хавел и съветника на Адамец, Оскар Крейчи, в което се поставят нови условия на масата.

29 Ноември Премахнат е от Конституцията членът, който узаконява ръководната роля на партията и марксиско-ленинската идеология. 14

Декември

1989

01 Декември Трети рунд на Кръглите маси. Представено е комюнике, в което правителството демонстрира желание да отвори Чехословакия към света, да отмени цензурата, да въведе защита на човешките права и на околната среда. Правителството е готово да премахне всички политически, законодателни и административни бариери, възпрепятстващи развитието на хората в социалистическото общество. Премахват се и всякакви пречки пред легализирането на Граждански Форум като партия.

06 Декември Няколко хиляди души демонстрират за възвръщането на религиозните свободи.15

07 Декември Създадена е опозиционната формация Съюз на демократичните сили под ръководството на д-р Желю Желев.

09 Декември Граждани-шествие. София(9 декември 1989) В столицата се проведе митинг-шествие от Южния парк до Народното събрание.Участниците преминаха през центъра на София и обградиха сградата на Народното събрание скандирайки против БКП.Никоя от неформалните организации не пое отговорността за този митинг. Пресфото-БТА снимка: Стефан Тихов

09 Декември Девети и десети рунд на Кръглите маси. Подреждане на министрите на новото временно правителство. Последният рунд не предствлява преговори, а пресконференция, на която се съобщава съставът на т. нар. Правителство на националното разбирателство, което официално стъпва на власт на следващия ден, когато и президентът Хусак подава оставка.

10 Декември Митинг на СДС в София с искане за Кръгла маса.

11 - 13 Декември На заседание на ЦК на БКП се решава преминаването на страната към парламентарна демокрация.Тодор Живков е отстранен от партията, предлага се премахване на Член 1. от Българската конституция.

13 Декември БКП организира в София стохиляден митинг на свои симпатизанти.

14 Декември Премиерът Георги Атанасов и секретарят на ЦК на БКП Андрей Луканов се срещат с представителите на СДС Желю Желев и Георги Спасов, за да обсъдят принципите на преговорите. Поправка в Конституцията. Разрешава се създаването на асоциации.

15 Декември Митинг-студенти. София(15 декември 1989) Пред Националния исторически музей (Бивша Съдебна палата) се проведе митинг на студенти от Историческия факултет на СУ, издигащи искания правилно да бъде преценено какво да стане с НИМ. Демонстрантите преминаха от НИМ до Народното събрание, където връчиха своите искания. Пресфото-БТА снимка: Цветан Поломски

26 Декември Първи митинг на профсъюза Подкрепа.

26 - 28 Декември Протест на българските турци и българомохамедани за връщане на турските имена.

29 Декември ЦК на БКП взима решение за връщане на имената на българските турци.

Януари

1990

03 Януари Начало на консултативната Кръгла маса в сградата на Народното Събрание. БКП кани първоначално лидерите на про-правителствените политически организации, а и лидерите на новата опозиция. Поставени са три цели: да се стигне до ново коалиционно правителство, в което да се включат и лидери на опозицията; промени в Конституцията; да се уточни дата за новите избори.

04 Януари Създаване на партията Движение за права и свободи.

15 Януари Народното събрание отменя Член 1. от Конституцията.

22 Януари Кръглата маса е официално открита. Обявени са участниците на двете страни - БКП и СДС. Приема се още от началото да не се докосват няколко важни теми: политическата отговорност на БКП за политическата и икономическата криза; разпускането на Държавна сигурност. Основни цели на масата: дата на изборите; деполитизиране на армията, полицията, администрацията и съдебната система; типът държава (социалистическа или не); и eлиминиране на първичните организации на БКП на работното място.

29 Януари Тодор Живков е арестуван.

Февруари

1990

06 Февруари Новоизбраният министър на МВР ген. Атанас Семерджиев, внася доклад за Държавна сигурност и обещава публично, че политически репресии за случващото се в момента няма да има.

10 - 11 Февруари Посещение на американския държавен секретар Джеймс Бейкър в България. Сътрудничество между двете страни ще има само при провеждането на свободни и демократични избори.

12 Февруари Първият пакет от документи е подписан от лидерите на двете страни – Александър Лилов и Желю Желев. Най-важното изявление е това за статута на постигнатите съгласия. Промяната на закони и на самата Конституция ще бъде гласувана директно от Парламента. Не се стига до разглеждане на българо-турския въпрос.

Започва втори рунд на Кръглата маса. Нови цели са поставени в дневния ред: продължава да се обсъжда датата на изборите; промени в Конституцията; Изборен закон; закон за партиите. Обсъжда се и ролята на президентската институция. Надделява идеята на СДС за чисто представителни функции на президента, за сметка на ранни избори, по желание на БКП.

15 Февруари Луканов внася меморандум за икономически промени. СДС не иска да подпише, нито да поема каквато и да е отговорност за икономическата криза. В резултат на несъгласието, правителството спира плащанията по кредитите на външния дълг.

25 Февруари Първи демократични избори. Създава се коалиционно правителство от трите най-силни опозиционни партии MDF, KDNP и Kisgazda.

Април

1990

03 Април Петър Младенов е обявен за президент/министър-председател на НР България.

03 Април БКП е преименувана на БСП.

12 Април Андрей Луканов обявява мораториум върху плащанията по външния дълг на страната.

Май

1990

Май 1990 Приет е и третият пакет с документи, в който са приети гаранциите за демократични и честни избори с участието на международни наблюдатели.

Май 1990 Промени на Конституцията. По идея на ЕКА се въвежда част, която коментира фундаментални права, и се установява процедура за промяна на конституцията.

Юни

1990

10 - 17 Юни Провеждат се първите свободни и демократични избори за Седмо велико народно събрание. Изборите печели БСП.

Юли

1990

06 Юли Петър Младенов подава оставка след протести в цялата страна заради развоя на изборите.

Август

1990

01 Август Желю Желев става президент на България.

07 Август Луканов подава оставка на правителството.

27 Август Подпален е партийният дом на БСП от протестиращи.

Септември

1990

25 Септември България става член на Световната банка и на Международния валутен фонд.

Ноември

1990

15 Ноември Великото народно събрание променя името на държавата от Народна Република България на Република България.

Юни

1992

Юни Втори избори в страната. В Словакия печели националистическата партия, която иска повече автономия на словашката част от Чехословакия. В следствие на това федералистично настроеният Хавел подава оставка. Лидерите на двете най-гласувани партии в различните части стигат до решението Чехословакия да се раздели на Чехия и Словакия до края на годината.

Януари

1993

01 Януари Мирно се създават Чешката и Словашката републики.