Пробиви в стената – портрети на лагеристи от Белене


Събитие: Изложба

Локация: Национална художествена галерия

Дата: 10 ноември

Начало: 18:00


ПРОБИВИ В СТЕНАТА
Портрети на лагеристи от Белене 1948-1953 г.,
нарисувани от един тях – д-р Петър Байчев

10 ноември, 18:00 часа в Националната художествена галерия

Изложбата беше открита от Президента г-н Росен Плевнелиев, от г-жа Йорданка Фандъкова, от проф. Ивайло Знеполски и г-н Веселин Байчев (син на д-р Петър Байчев).

Вече повече от 50 години в българското историческо знание и памет съществува сериозна празнина – липсват автентични визуални свидетелства от комунистическите трудови лагери в България.

Хилядите лични спомени, документите от архивите, ретроспективните възстановки – въпреки богатството и приноса им за оценката на комунистическо минало – не могат да заместят непосредствената, жива снимка или образ.

Комунистическата власт старателно заличава и преследва всяко визуално свидетелство за репресиите и ежедневието в тези лагери. Настоящата изложба се опита да запълни тази празнина като покаже на българската публика автентични рисунки, портрети на български граждани, репресирани от комунистическия режим по политически и биографични причини, както и моменти от техния мъчителен живот в „концлагерна България“.

Авторът им д-р Петър Байчев в продължение на почти 5 години от своя престой в Белене рисува стотици портрети и шаржове на свои „колеги по съдба“. Успява да ги запази и изнесе след излизането си през 1954г.

Сега това изключително ценно наследство става публично благодарение на неговия син Веселин Байчев и Института за изследване на близкото минало.

Събитието във Facebook