Тоталитарното минало на кинолента


Събитие: Прожекция на филма "Животът на другите"

Локация: София, площад „Княз Александър I” на мястото на бившия мавзолей

Дата: 20 септември

Начало: 0:00


Начало на инициативата “25 години свободна България” с прожекция на филма на Хенкел фон Донерсмарк “Животът на другите” на площад „Княз Александър I” на мястото на бившия мавзолей.

ЖИВОТЪТ НА ДРУГИТЕ (2006)

Режисьор и сценарист: Флориан Хенкел фон Донерсмарк

Времетраене: 138 мин

Филмът „Животът на другите“ е най-силната художествена интерпретация за властта на ЩАЗИ (Държавна сигурност на ГДР) над живота на обикновените хора. Съдържащ елементи на политически трилър и любовна драма, творбата на Флориан Хенкел фон Донерсмарк е най-дискутираният опит да се разкаже истината за събитията от близкото минало на Германия – а и въобще за обществата, затворени зад Желязната завеса. „Животът на другите“ става задължителен за всички депутати от германския Бундестаг след премиерата си през 2006 г.

Макар и художествената измислица, филмът е разтърсващ и разказва една история, много близка до българската действителност и времената, когато българските тайни служби имаха достъп до живота на обикновения човек и предопределяха съдбата на мнозина.

Действието се развива в Източен Берлин през ноември 1984 г., пет години преди падането на Берлинската стена – кулминационна точка за престъпленията на ЩАЗИ. Щатен офицер от ЩАЗИ, верен привърженик на системата, шпионира денонощно жилището на известен писател и приятелката му, актриса. Той следи всяка тяхна стъпка, „бди“ и над най-интимните сцени от живота им. Въпреки че не намира улики срещу двойката, той разбира, че поставената му задача всъщност няма общо с идеологията, а по-скоро с личния интерес на висш офицер към актрисата. Духовно наситеният живот на двамата заподозрени неволно и постепенно променя възгледите на офицера, карайки го да осъзнае собствената си духовна нищета.

За да разкаже тази покъртителна история, младият тогава режисьор и сценарист Флориан Хенкел фон Донерсмарк с години събира документален материал за филма си, най-ценният от който са интервютата с жертви и с оперативни работници от ЩАЗИ. Примесвайки елементи на политическия трилър и любовната трагедия, “Животът на другите” противопоставя безмилостната система на Щази с интимния, духовен живот на обикновените хора, които въпреки лъжите, тоталния контрол и диктатура, се стремят към свободата на духа и истината. Филмът търси отговори и на вечните въпроси за границата между Доброто и Злото и Истината и Лъжата, за силата на духовия живот, за независимостта в изкуството, за свободата на словото, за обичта към ближния.

В България филмът е показван само през 2007 г. в рамките на Международния София филм Фест.

Прожекцията беше на открито със свободен достъп.