Тоталитарното минало на кинолента


Събитие: Прожекция на документален филм

Локация: София, Чешки център - София, ул. „Георги С. Раковски“ 100, България

Дата: 03 декември

Начало: 7:00


Публични прожекции на игрални и документални филма за комунизма и периода на прехода в рамките на инициативата „25 години свободна България“, съвместно с Чешки център – София.

 

ПРЕХОДЪТ ИЛИ КАКВО СТАНА С НАС  (2013), документален филм

Режисьор и сценарист: Атанас Киряков 

Оператор: Иван Тонев

Музика: Теодосий Спасов

Продължителност: 50 мин.

Свобода или манипулация – от падането на Желязната завеса до днес…

За хората от бившите тоталитарни източноевропейски страни свободата е съдба. Нейната липса става инструмент за манипулация в ръцете на бившата Държавна сигурност и златен трезор за наследниците й днес. Какво е зловещото наследство на тези режими? Ще успеят ли тези страни да се интегрират напълно в Европа след тежките травми, нанесени от системата?

„Филмът е за прехода, за това, което се случи с нас в България и в други страни, където ние отидохме (Германия, Румъния, Естония, Македония). Срещнахме се с различни хора – интелектуалци, политици, обикновени граждани и разговаряхме за различните манипулации по време на прехода, за използването на досиетата за шантажиране на хора от партии и правителства с най-различна цел, за манипулациите на пресата, която обслужва в голямата си част наследниците на бившата номенклатура и Държавна сигурност. Разговаряхме за съдебната система, за измислени процеси, чрез които политиците отвличат вниманието на хората от по-важните въпроси за народа и държавата. Разговаряхме за лъжата, за подмяната, за това, че западът е сключил сделка с Русия и са се уговорили Русия да не започва трета световна война, а запада да не преследва престъпленията на комунизма. От разговорите ни стана ясно, че престъпленията на комунизма намериха убежище в демократичните закони на западна Европа“.

Атанас Киряков

 

Вход свободен