Тоталитарното минало на кинолента


Събитие: Прожекция на документален филм

Локация: София, Полски институт, ул. Веслец 12, България

Дата: 14 октомври

Начало: 0:00


Публични прожекции на игрални и документални филма за комунизма и периода на прехода в рамките на инициативата „25 години свободна България“, съвместно с Полски институт – София.

 

И БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА ГОЛЯМА ГРЕШКА (2014), документален филм

Режисьор: Стоян Радев

Сценарий: Георги Лозанов

Продължителност: 87 мин.

 

„И България е една голяма грешка” е пълнометражен документален филм за годините на преход от тоталитаризъм към демокрация в България, който предлага цялостна интерпретация на периода в препратка към понятието „симулация”, въведено в теорията от френския философ и социолог Жан Бодрияр. Заглавието на филма е иронично продължение на популярната реплика на Зигмунд Фройд „Америка е гигантска грешка”, изречена по повод разочарованието на австрийския учен от фалшивия американски свят, основан единствено на парите.

Филмът се състои от поредица интервюта с представители на публичните среди, в които симулацията е най-интензивна – политиката, бизнеса, медиите, църквата и др. Сред интервюираните са: д-р Любомир Канов, проф. Михаил Неделчев, Андрей Райчев, Красимир Гергов, Явор Дачков, проф. Богдан Богданов, Борис Велчев, Христо Стоичков, Николай Колев – Босия, Слави Бинев, проф. Калин Янакиев, Георги Господинов.

 

Вход свободен.

Bulgaria_CBOBODA