’89 тогава и сега – 25 години свобода


Локация: Русе

Дата: 10 ноември

Начало: 0:00


По повод 25-тата годишнина от падането на Берлинската стена организирахме конкурс за плакат. Потърсихме погледа и интерпретацията на младите хора за случилото се преди 25 години.

В  изложбата „’89 ТОГАВА И СЕГА” бяха изложени най-добрите проекти, селектирани от националния конкурс за плакат на тема „25 години свободна България” проведен с любезното партньорство на Национална художествена академия.

Сред селектираните автори бяха имената на Иван Кашлаков (Сливен), Румена Орешкова (Варна), СибилаКерелезова (Кърджали), Сузана Станоева (София), Лора Хубанова (София), Силвия Ганчева (Бургас), Росица Чобанова (Бургас), Атанас Гиев (София), Евгения Ботева (София), Любов Димова (Велики Преслав), Теодора Минчева (Варна), Милена Стефанова (Плевен), Александър Димитров (Пловдив).

Провокирани от темата на конкурса младите художници предложиха своят прочит на случилото 25 години по-късно. Представените в изложбата плакати разкриха таланта на едно поколение, израснало след краха на Берлинската стена и в ситуация на все по-избледняващата сянка на комунистическия режим в страната ни. В прочита на темата прозираха както позитивни нагласи, така и мрачни и, за съжаление белязани дълбоко от миналото, интерпретации на свободата. Подредените плакати бяха не просто извадка от нагласите на младата и творческа част от днешното общество, а и опит за съдържателен диалог.

Публиката имаше възможност да се изправи и пред увековеченото във фотографски образи минало – събитията по улиците на столицата през 1989 г. Сред предоставените от златната съкровищница на БТА фотоси бяха репродуцирани и няколко автентични плакати от фонда на Музея за история на София – плакати, които протестиращото множество е издигало над главите си, за да постигне собствената си свобода. Свободата, в която всички ние днес живеем.