Tyxo.bg counter

 

students cover

 

След работа с хиляди ученици и стотици      учители по история през последните години,  установихме, че те не намират учебното  съдържание за близкото минало в горен курс  за атрактивно. Затова, с помощта на водещи  историци, издадохме достъпен сборник с  деветте най-важни теми, свързани с  комунизма в България. Стремим се не да  заменим, а да допулним учебниците по  история, като дадем на учениците възможност  да научат интересни, а в някои случаи и  малко известни факти за времето преди 89-та.

Изданието е достъпно онлайн тук.


Софийска платформа започна реализирането на проект „Уроци от миналото: какво се случи преди ’89-та?“ през март 2016 г., който се провежда под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Проектът включва разнообразни дейности, които целят да инициират диалог както ученици и студенти, така и широката публика, за българската история в периода 1944 – 1989 г. В рамката на проекта се включва провеждането тридесет отворени урока за ученици в горен образователен курс в цялата страна по темата за комунистическото управление в страната, както и петнадесет семинара за учители, по време на които ще бъдат споделени добри практики в преподаването на този исторически период. Пет университетски лекции ще запознаят българските студенти по журналистика с творчеството на Георги Марков и с наградата на радио BBC, носеща неговото име, а два български града ще станат домакини на изложбата на Петър Байчев „Пробиви в стената“, представляваща колекция от портрети на бивши лагеристи от Белене.

Актуална информация за проекта можете на намерите на Фейсбук страницата на Софийска платформа, както и в Туитър.

Подкрепата за Софийска платформа е осигурена от Фондация Америка за България. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на Софийска платформа и не отразяват непременно вижданията на Америка за България или нейните партньори.

 

Map flyer

ПОД ПАТРОНАЖА НА

logo-president

С ПОДКРЕПАТА НА

logo-amforbg logo-konradlogo-freiheit logo-hss logo-fesbg

ПАРТНЬОРИ

МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ

logo-bnt  logo-bta  logo-bnr